Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yaşayan Mustafa Kiracılar, 24 yıldır büyük bir özveri ve emekle baba mesleği çalı süpürgeciliğini sürdürüyor.
Çalı süpürgeciliği mesleğine 2000 yılında babası Hüseyin Kiracılar’ın yanında başlayan Mustafa Kiracılar (63), zamanla işin tüm inceliklerini öğrendi. Zorlu geçen yılların ardından kendi atölyesini açarak süpürgecilik mesleğini sürdürmeye karar verdi. Turgutlu’da tek çalı süpürgesi imalatçı olan 63 yaşındaki Kiracılar, el emeği göz nuru süpürgeleriyle adından söz ettiriyor.
Mustafa Kiracılar, 17 yaşında meslek hayatına ilk olarak motosiklet tamircisi olarak başladığını 39 yaşına kadar bu işi devam ettirdiğini, 2000 yılında ise babasının yanında süpürge imalatçılığına başladığını belirtti. Babası ile beraber 17 yıl boyunca mesleği icra eden Mustafa Kiracılar, 2017’de babasının vefat etmesiyle günümüzde mesleğini tek olarak sürdürüyor.
Turan Mahallesi Eski Sebze Hali Sokak’ta 24 yıldır mesleğini büyük bir gururla icra ettiğini belirten Kiracılar; "Babamdan devraldığım bu mesleği yaşatmak benim için bir onur. Her süpürgenin yapımında büyük bir emek ve sabır var. Geleneksel yöntemlerle yaptığımız süpürgeler, doğal ve sağlıklı olması nedeniyle hala büyük ilgi görüyor." dedi.
Gelişen teknoloji ve modern temizlik araçlarının artmasına rağmen, doğal malzemelerden yapılan el yapımı süpürgelere olan ilginin azalmadığını belirten Mustafa Kiracılar, süpürgeciliğin sadece bir meslek değil, aynı zamanda kültürel bir miras olduğunu vurguluyor. Kiracılar: "Bu meslek sayesinde hem kültürümüzü yaşatıyor hem de ekonomik olarak ayakta kalıyoruz. Gençlere bu mesleği öğretmek istedim fakat gençlerden bu konuda her hangi bir talep görmedim. Turgutlu’da bu işi geleneksel yöntemlerle yapan bir tek kişi ben kaldım. Benden sonra bu mesleğin unutulmaya yüz tutacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Süpürgeciliğin zor ama bir o kadar da keyifli bir meslek olduğunu belirten Kiracılar; "El emeğiyle üretilen her süpürge, aslında bir sanat eseri. Balıkesir ve Adapazarı bölgelerinde üretilen süpürge otlarını burada çeşitli işlemlerin ardından süpürgeye dönüştürüyoruz. Şuan da artan maliyetlerden dolayı ham madde bulmakta zorluk yaşasak ta, süpürge imalatına devam ediyoruz. İşin tabiki de zor kısmı var ama yaptığım işten keyif alarak yapıyorum. " dedi.
Yerel halkın temizlik işlerinde kullanmak için hala çalı süpürgelerini tercih ettiğini belirten Kiracılar; “Halkımız temizlik işlerinde çalı süpürgelerini kullanmaya devam ediyor. Bu süpürgeler el emeği olduğu için uzun ömürlü oluyor. Günde 30-40 civarında süpürge üretiyorum. İşyerimde süpürgenin yanı sıra el işçiliği olan tahta masalar, kaşıklar, örgü çantaların da satışını yapıyorum.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
-Haber:Burak Pehlivan
Turgutlu’nun Tek Çalı Süpürgecisi, Teknolojiye Meydan Okuyor
Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yaşayan Mustafa Kiracılar, 24 yıldır büyük bir özveri ve emekle baba mesleği çalı süpürgeciliğini sürdürüyor.
Editor: Turgutlu Manşet
24 Haziran 2024 - 18:52