7 Eylül 1922… Bu tarih Kasabalılar için son derece simgesel bir tarihtir. Çünkü bu tarihte Mustafa Kemal önderliğindeki Türk ordusu, Turgutlu’yu düşman işgalinden kurtarmıştır. Her sene bu tarihte belediyemizin ve kaymakamlığımızın öncülüğünde düzenlenen törenler ve eğlenceler ile bu zaferi kutluyoruz. Fakat bu zaferin nasıl kazanıldığını biliyor muyuz veya bu zaferin neye mal olduğundan haberdar mıyız?
Turgutlu, 29 Mayıs 1919 tarihinde Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Kasaba halkı bu işgale kayıtsız kalmamıştır. Bu işgali geri püskürtmek amacıyla Turgutlu Müdafaa-i Osmaniye Cemiyeti, Kasaba İslam Kadınları Cemiyeti, Kasaba Redd-i İlhâk Heyet-i Milliyesi ve çeşitli milis birlikleri kurulmuştur. Bu oluşumların türlü çabalarına rağmen düşman işgali püskürtülememiştir. Yunan işgalinden sonra tüm devlet binalarına Yunan bayrağı çekilmiş, giriş-çıkışlar denetim altına alınmış ve Kasabalılara büyük bir baskı uygulanmaya başlanmıştır.
Kasaba’nın ve Kasabalıların makus talihi, 30 Ağustos 1922 tarihinde kazanılan büyük zaferin ardından tersine dönmüştür. Bu tarihte başkumandan Mustafa Kemal önderliğindeki kahraman Türk ordusu, kendisinden daha donanımlı Yunan ordusunu mağlup etmiştir. Bu tarihten sonra Afyon-İzmir arasındaki şehirler, düşman işgalinden teker teker kurtarılmıştır. Fakat bu kurtarılma süreci yerli halk açısından epey bir sancılı geçmiştir. Yunanlılar, terk ettiği her bir Ege şehrini yakıp yıkmıştır.
Kasaba’daki Yunanlılar, Türklerin ilerleyişinden haberdar olunca, 4 Eylül 1922 tarihinde Turgutlu’da büyük bir yangın başlatmıştır. Bu yangın iki gün sonra söndürülse de Batı cephesinden gelen Yunan askerlerin de olaylara katılmasıyla yıkımın dozu artmıştır. Kasaba sakinlerinin evleri teker teker ateşe verilmiş, insanlar öldürülmüş ve eşyaları yağmalanmıştır. Tahkik-i Mezalim Heyetinin yaptığı incelemelere göre 6328 evden 201’i sağlam kalmış ve 10.000 civarında da insan katledilmiştir.
7 Eylül 1922 tarihinde Mustafa Kemal ve Batı Cephesi Kumandanı İsmet İnönü öncülüğündeki Türk ordusu, Salihli’den ayrılarak öğle saatlerinde Turgutlu’ya vardılar. Paşalar; Nif (Kemalpaşa), İzmir ve Manisa’ya yakın olduğu gerekçesiyle Turgutlu’da şu anki Karpuzkaldıran Parkı’nın bulunduğu alana bir karargâh kurdular. Bu karargâhta Nif (Kemalpaşa)’da yapılacak buluşmalar ve İzmir’in düşmandan kurtarılması ile ilgili plan karara bağlanmıştır.
Turgutlu için kurtuluş ve bağımsızlık yolculuğu zorlu ve bir o kadar da sancılı geçmiştir. Fedakâr ecdadımız ve Mustafa Kemal öncülüğündeki kahraman Türk ordusu sayesinde şu anda bu güzel topraklar üzerinde özgür bir şekilde yaşıyoruz. Turgutlu’nun kurtuluşunun 97. yıl dönümünde aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi saygıyla anıyoruz.
KUTAY SEZGİN
Kaynakça
http://www.turgutlu.gov.tr/tarihce
Turgutlu Nasıl Kurtuldu ?
Editor: Turgutlu Manşet
07 Eylül 2019 - 12:37 - Güncelleme: 07 Eylül 2019 - 14:34