Turgutlu Mehmet Altan Anaokulu Öğretmenleri, Atık Yağları Sabuna Dönüştürüyor

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde faaliyet gösteren Mehmet Altan Anaokulu’nun öğretmenleri atık yağlardan elde ettikleri sabunlar ile hem geri dönüşüme hemde okul bütçesine katkı sağlıyorlar.

Turgutlu Mehmet Altan Anaokulu Öğretmenleri, Atık Yağları Sabuna Dönüştürüyor

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde faaliyet gösteren Mehmet Altan Anaokulu’nun öğretmenleri atık yağlardan elde ettikleri sabunlar ile hem geri dönüşüme hemde okul bütçesine katkı sağlıyorlar.

Turgutlu Mehmet Altan Anaokulu Öğretmenleri, Atık Yağları Sabuna Dönüştürüyor
Editor: Turgutlu Manşet
13 Haziran 2024 - 16:09

Mehmet Altan Anaokulu öğretmenleri "Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar Projesi" kapsamında temizlik ve hijyen konusunda bilinçlenme sağlayarak farkındalığın artırılması aynı zamanda atık yağların çevreye verdiği zararın ortadan kaldırılması amacıyla atık yağları katı sabun ve arap sabununa dönüştürüyor.

Bu kapsamda Turgutlu’daki okulların, fabrikaların, işletmelerin ve velilerin mutfağında yiyecek kızartılması işlemi sonrasında ortaya çıkan atık yağın içerisine laboratuvarda doğal ve bazı kimyasal maddeleri ekleyerek, Proje Direktörü Betül Uğur nezaretinde sabuna dönüştüren öğretmenler, öğrencilerde temizlik ve hijyen konularında farkındalığı artırmak, hijyen eğitimleri ile oluşan davranışların günlük yaşama taşınması ve sağlıklı bir nesil yetiştirilmesini hedefliyor.

‘Maltan Sabunları’ projesiyle ilçe birinciliği başarısını elden Mehmet Altan Anaokulu öğretmenlerinden ve aynı zamanda Proje Direktörü Betül Uğur, ürettikleri sabunların yapım aşamasına dair bilgiler verirken, projenin geldiği aşamadan dolayı çok memnun olduklarını ve yaygınlaşması adına çalışmaların devam edeceğini bildirdi.

Proje Direktörü Betül Uğur: “OPET’in Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı ‘Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar’ protokolü kapsamında okulumuzda bir proje başlattık. Projemizin çıkış noktasını atık yağların çevreye verdiği zararın önüne nasıl geçebiliriz olarak belirledik.
Projemizin başında öğrenci velilerimize atık yağların çevre verdiği zararla ilgili bilgini ölçen bir anket gönderdik. Anket sonucunda velilerimizin atık yağların çevreye verdiği zarar konusunda farkındalık sahibi olmadığını gördük.
1 litre atık yağ 5 bin litre içme suyunu kirletiyor. Buda çok ciddi bir çevre kirliliğine yol açıyor. Bizde atık yağların geri dönüştürülmesi adına önce velilerimizden atık yağlarını okulumuza getirmeleri adına bir talepte bulunduk. Daha önceden atık yağların sabuna dönüştürülmesi konusunda eğitim almıştık. Bu konuda yıllardır bu şekilde üretim yapan annem bizlerle tecrübelerini paylaşarak, beraber uygulamalı sabun üretimi gerçekleştirdik. İlk önce atık yağları doğal ve bazı kimyasal maddelerle birlikte kaynatarak katı sabun ve arap sabunu elde ettik. Biraz daha geliştirerek soğuk olarak ta üretim yapabileceğimizi öğrendik.
Turgutlu’daki okullardan, fabrikalardan, işletmelerden ve velilerden gelen atık yağlardan elde ettiğimiz katı sabun ve arap sabunlarını, Halk Eğitim Merkezinin sergisinde Turgutlu halkı ile buluşturarak, bağış karşılığında satışını gerçekleştirdik. Sabunların satışından elde edilen gelirin bir kısmını Turgutlulu SMA Hastası Feyyaz Alperen’e bağışladık. Bir kısmı ile de okulumuzun ihtiyaçları doğrultusunda kullandık. Farkındalık oluşturmak adına harika geri bildirimler aldık, almaya da devam ediyoruz.
"Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar Projesi" kapsamında ilçe birinciliğini elde ettik. Sonraki aşamada il birinciliği için yarışacağız. Biz projemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Kendi üretimimiz olan sabunlarımızı yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.

Velilerimizle Birlikte Üretime Başlayacağız
Velilerden sabun üretimiyle ilgili güzel geri bildirimler aldıklarını belirten Proje Direktörü Betül Uğur, etkinlikler düzenleyerek katılımcılarla beraber sabun üretimi gerçekleştireceklerini söyledi.
Uğur: “Gelen geri bildirimler doğrultusunda ilgili velilerimizle etkinlikler düzenleyerek, beraber sabun üretimine başlayacağız. Hem kadınlarımızın üretime katkı sağlaması hemde kendi bütçelerine katkı sağlaması açısından güzel bir birlikteliğe imza atacağımızı düşünüyorum.”

Uğur: “Projeyle ilgili olarak Manisa Kimya Lisesi’nin bize çok katkıları oldu. Tema Vakfı Turgutlu Temsilcisi Sayın Ayla Yönet’in iş birliği ile velilere seminer verildi. Projemizin bu kadar yaygınlaşacağını düşünmemiştik. Kendi üretimimiz olan sabunları hem okulumuzda hemde evlerimizde kullanıyoruz. Projemizi daha fazla yaygınlaştırarak ve sürdürülebilir hale getirerek çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

-Haber:Burak Pehlivan