Manisa’nın Turgutlu İlçesinde, 7-13 Ocak Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kapsamında eğitimler düzenlendi.
Turgutlu İlçe Sağlık Müdürlüğü personellerince, 7-13 Ocak Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kapsamında, ortaokul ve liselere yönelik eğitimler düzenlenerek, eğitim videoları ve bilgilendirme broşürleriyle öğrencilerin konuya ilgi duymaları sağlandı.
Personeller tarafından Atatürk Parkı’nda bilgilendirme amaçlı açılan stantta vatandaşlarla yüz yüze görüşülerek Tüberküloz Hastalığı hakkında önemli noktalar vurgulandı. Broşürlerle de gerekli bilgilendirmeler yapıldı.
TÜBERKÜLOZ HASTALIĞI NEDİR?
Verem hastalığı, yani tıbbi adıyla tüberküloz (TB) hava yoluyla bir bireyden diğerine yayılan, bulaşıcı bir akciğer hastalığıdır. Verem hastalığı Mycobacterium Tuberculosis isimli bakterilerden kaynaklanır. Verem hastalığı tedavi edilebilir ve verem aşısı ile önlenebilir bir hastalıktır.
Eğer uygun tedavi uygulanmazsa, vereme yakalanmış, ancak başka tıbbi sorunları olmayan bireylerin yaklaşık % 45'i ve HIV gibi bağışıklık sistemi hastalığı bulunan bireylerin neredeyse tamamı hayatını kaybedecektir.
Aktif verem hastalığının belirtileri ve semptomları arasında üç haftadan daha fazla devam eden öksürük, kan öksürme, göğüs ağrısı, nefes alırken ağrı, öksürürken ağrı, yorgunluk, ateş, gece terlemeleri, titreme nöbetleri, iştah kaybı, istemsiz kilo verme bulunur.
Tedaviye başladıktan sonra birkaç hafta içinde verem hastalığı bulaşıcılığını yitirir ve birey kendisini iyi hissedebilir. Kısa sürede görülen bu gelişme, hastalarda altı ila dokuz ay sürecek bir tedaviyi sürdürmek yerine iyileştiğine dair yanlış bir inanca dayanarak verem hastalığı ilaçlarını almayı bırakmayı cazip hale getirebilir.
Ancak, tedaviyi tümüyle tamamlamak ve ilaçları tam olarak doktor tarafından reçete edildiği gibi almak çok önemlidir. Tedaviyi çok erken durdurmak veya dozları atlamak, hala hayatta olan bakterilerin bu ilaçlara karşı dirençli hale gelmesine ve böylece çok daha tehlikeli ve tedavisi daha da zor bir verem hastalığının ortaya çıkmasına yol açabilir.
İnsanların tedavilerini sürdürmelerine yardımcı olmak için Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) adı verilen bir program Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilir. Bu yaklaşımda, bir sağlık çalışanı tedavi sürecini ve ilaç alımını hastanın kendi başına hatırlama zorunda kalmasını engelleyecek şekilde yönetir.
TURGUTLU’DA TÜBERKÜLOZ HASTALIĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ
Manisa’nın Turgutlu İlçesinde, 7-13 Ocak Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kapsamında eğitimler düzenlendi.
Editor: Turgutlu Manşet
12 Ocak 2024 - 18:21