• Reklam

TURGUTLU’DA ŞEKER SORGUMU ÜRETİCİLERİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

TURGUTLU’DA ŞEKER SORGUMU ÜRETİCİLERİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

TURGUTLU’DA ŞEKER SORGUMU ÜRETİCİLERİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
Editor: Turgutlu Manşet
24 Temmuz 2023 - 18:19


Manisa’nın Turgutlu ilçesinde mısıra alternatif ürün olarak ekilen şeker sorgumu hasadın başlamasıyla üreticiyi memnun etti.
Yaşanan küresel iklimsel değişiklikleri, yağışlardaki azalma ve yer altı sularının daha derinlere inmesi, nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, kurak alanlarda yetiştirilebilecek bitkiler üzerine yapılan çalışmalar kapsamında, silajlık Mısır üretimi yapılan bölgelerde Mısıra göre daha az su tüketimi olan Silajlık Sorgum yetiştirilmesi hedeflendi.
Bu kapsamda Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, ‘Kuru Tarım Yem Bitkisi Silajlık Sorgum Projesi’ hazırlanmış ve TAKE (Tarım Arazilerinin Kullanımlarının Etkinleştirilmesi) Projesine sunulmuştu. 
Proje kapsamında Manisa’da kullanılmak üzere gönderilen 500 bin lira ödenek, pilot ilçeler olarak belirlenen Kula, Turgutlu ve Gördes’e gönderildi.
İl ve İlçelerimizdeki konu sorumlusu teknik personellerce, üreticilere projenin anlatımı yapılmış ve tohumluk talepleri toplanmıştı. 
 Kula İlçesinde 28 üreticiye 2.300 kg, Turgutlu’da 8 üreticiye 400 kg ve Gördes’te 22 üreticimize bin 100 kg olmak üzere %75 hibeli silajlık şeker sorgumu tohumu dağıtıldı.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Turgutlu İlçemizde ekimi yapılan silajlık Şeker Sorgumu, üreticilerimizin yüzünü güldürmüştür. Dekardan 7-8 ton ürün alacağını tahmin eden üreticimiz, ekimden sonra iki sulama yaptığını, yanında bulunan komşusunun mısır tarlasına beşinci suyu verdiğini bildirmiştir. Şeker Sorgumu, Mısır bitkisine alternatif olacaktır. Şeker Sorgumu daha az su tükettiği ve birden fazla biçilebildiği için Mısırdan daha verimli olacaktır” dedi.
Turgutlu İlçesindeki üreticinin ilk hasat çalışmasına katılan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Tarım ve Orman Bakanlığı Yem Bitkileri Koordinatörü Mehmet Bülent Akçay, Turgutlu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Musa Çallı ile İl ve İlçe Müdürlüğünde görevli konu sorumlusu teknik personeller inceledi.
Üretici alınan sonuçtan memnun olduğunu dile getirdi.