Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü tarafından “Anne Baba Olmanın Çalışma Yaşamındaki Yansımaları’’ konulu bir seminer düzenlendi.
Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Ahmet Arslan Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Semineri Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olca Sürgevil Dalkılıç verdi.
Doç. Dr. Dalkılıç, anne ve babanın tanımını yaparak annelikten sonra yaşanan değişimlerden, iş hayatında karşılaşılan olumlu ve olumsuz etkenlerden bahsetti. Dalkılıç, anneliği ve babalığı “Bir çocuğun dünyaya gelmesi, ihtiyaçların karşılanması ve bakımından birincil derecede sorumlu olan kişiler’’ olarak tanımladı. Annelikle birlikte kadında değişimler yaşandığını söyleyen Dalkılıç, “Günlük yaşam akışının değişmesiyle birlikte ben odaklı bir yaşamdan çocuk odaklı bir yaşama geçiliyor ve yaşam hedefleri farklılaşıyor, sorumlulukları artıyor’’ dedi.
Annelikle birlikte yaşanan olumlu ve olumsuz değişimlerden bahseden Dalkılıç, “Kendi anne-babasını daha iyi anlamak, eşiyle ilişkilerinin güçlenmesi, kişinin anne olduktan sonra kendini daha güçlü hissetmesi, dünyaya daha olumlu bakma, hayata bağlanmak ve daha sağlıklı olmayı istemek gibi olumlu etkileri var. Annelik yorgunluğu, kişinin kendisine özen göstermesi için zaman bulamaması, eşi ile ilişkilerinin zayıflaması, gelecekten endişe duyması, dünyaya karşı güvensiz olması gibi de olumsuz etkileri var’’ diye konuştu.
Anneliğin İş hayatındaki olumlu ve olumsuz etkilerini anlatan Doç. Dr. Dalkılıç, “Annelik; destekleyici çalışma koşulları, aile dostu işyeri, esnek çalışma saatleri, birlikte çalıştığı insanların anlayışlı olmaları sayesinde kadının iş hayatına olumlu bir etki yaratır. Anneler ile ilgili önyargılar ve imalar, fiziksel koşulların yetersizliği, yeni çocuğu olan kadına her fırsatta işten kaytarıyor gözüyle bakılması da olumsuz etkileridir” dedi.
İş yaşamında baba olmaya da değinen Dalkılıç, “Baba olan çalışanlar; aile dostu işyeri kültürüne sahip, fazla mesailerin ve iş yüklerinin düzenlendiği, diğer baba olan çalışma arkadaşlarıyla paylaşımların arttığı, çalışma saatlerinin esnek olduğu ve daha rahat izin kullanabilecekleri bir ortama sahip olmak isterler’’ dedi. Doç. Dr. Dalkılıç, etkinliğin sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.
“ANNE BABA OLMANIN ÇALIŞMA YAŞAMINDAKİ YANSIMALARI”
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü tarafından “Anne Baba Olmanın Çalışma Yaşamındaki Yansımaları’’ konulu bir seminer düzenlendi.
Editor: Turgutlu Manşet
18 Mayıs 2019 - 14:56