Turgutlu'da Yediveren İncirinde Hasat Zamanı

01 Temmuz 2024 - 12:37

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yılda yedi kez meyve vermesi nedeniyle yediveren olarak bilinen erkenci incirin hasadı başladı.

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yılda yedi kez meyve vermesi nedeniyle yediveren olarak bilinen erkenci incirin hasadı başladı.

Turgutlu’ya bağlı Irlamaz, Yayla, Bozkır, Avşar, Osmancık, Dalbahçe ve Kurudere mahallelerinde yetişen yediveren incirinin hasadına başlayan üreticiler, büyük bir özveriyle bahçelerinden topladıkları incirleri mahallelerinde kurulan alım merkezlerinde alıcılarla buluşturuyor.

İlçede her yıl Haziran ayının ortalarından Ağustos’un sonuna kadar 7 kez ürün vermesiyle bilinen yediveren incirinin hasat süreci tarımın önemli bir gelir kaynağı olmasının yanı sıra, bölge ekonomisine de katkı sağlıyor. Yerel çiftçiler, incirlerini titizlikle toplayarak pazarlara ve tüketiciye sunmak için hazırlıklarını sürdürüyor.

Yediveren incirinin hasadının devam ettiği Osmancık Mahallesinde muhtar ve incir üreticisi olan Uysal Özcan; “Ege bölgesinde sadece Turgutlu'da yetişen ilçeye has bir ürün olan yediveren incirimizin hasadına başladık. Fiyatlar istediğimiz gibi olmasa da rekoltemiz çok güzel. Köyümüzde bulunan 80 hanenin 40’ı geçimini bu üründen sağlıyor. Topladığımız ürünlerden olgun olanları özellikle turizm mekanlarına ve iç piyasaya, ham dediğimiz olgunlaşmayan ürünleri de dünya ülkelerine gönderiyoruz. Ürünlerimizi satmakta sıkıntı yaşamıyoruz, satıcılar direk köyümüze gelerek yemişimizi alıyor." dedi.

Yemiş tüccarı Memduh Karazeybek: “Yemiş üreticilerimizin bulundukları mahallerdeki alım merkezlerine gelerek yemişlerimizi alıyoruz. Ergin olan incirleri turizm bölgeleri ve lüks otellere, ham olanlarını ise yurtdışına özellikle Amerika ve Dubai gibi ülkelere gönderiyoruz. Sezon iyi geçti. Bölgeye has yetişen ve ilk çıkan incirler olduğu için çok değerli”dedi.
 
-Haber:Burak Pehlivan