KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI BAŞLIYOR

25 Kasım 2023 - 15:48

Manisa'nın Turgutlu İlçesinde, kış lastiği taktırmak isteyen sürücüler, sanayinin yolunu tuttu.

Manisa’nın Turgutlu İlçesinde, kış lastiği taktırmak isteyen sürücüler, sanayinin yolunu tuttu.
Turgutlu’da, havaların soğuması ve yağışların artmasıyla , can ve mal güvenliği açısından sıkıntı yaşamak istemeyen sürücüler hem mevcut olan yaz lastiklerini değiştirdiler hem de araçlarının kışlık bakımlarını yaptırdılar.
Turgutlu Fatih Sanayi Sitesi esnaflarından oto lastikçi Muzaffer Kinet;”Zaman zaman yoğunluklar yaşıyoruz. İlçemizde kış lastiği yük taşıyan ve yolcu taşıyan araçlarda zorunlu olsa da şahsi aracına kış lastiği taktırmak isteyen müşterimiz de epey var. Bizim yaşadığımız yerde İstanbul, Ankara ya da doğu illeri kadar soğuk ve kar yağışları olmuyor ama vatandaşımızın yine de duyarlı olmasında fayda var kış lastiği buzlu ve karlı zeminlerde duruş mesafesini kısalttığı için hayat kurtarıyor. Lastik fiyatları da sıfır ve çıkma dediğimiz sıfır olmayanlara göre markasına, ebatına göre değişiklik gösteriyor.Bin, bin beşyüz liralardan başlayıp 5-6 bin liraya kadar fiyatlar değişiyor.”dedi.
Her yıl Türkiye genelinde 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arası uygulanan kış lastiği uygulaması, bu yıl sadece İstanbul genelinde 25 Kasım’a çekilmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın düzenlemeleri kapsamında, tüm ticari araçlarda kış lastiği kullanımı zorunluluğu bulunuyor. Özel otomobiller için ise yasal zorunluluk olmasa da kış lastiği kullanımı öneriliyor.
KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI HANGİ ARAÇLAR İÇİN ZORUNLU?
Kış lastiği uygulaması 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arası tüm ticari araçlar için geçerlidir.Şahıslara ait araçların kış lastiği takma zorunluluğu bulunmamaktadır. Türkiye’de ticari amaçlarla kullanılan şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yıl içinde bulunulan yılın 1 Aralık günü ve gelecek yılın 1 Nisan gününü kapsayan dört aylık dönemde kış lastiği kullanımı zorunludur. Bu kapsamda ticari araçlar, özellikle kamyonlar, otobüsler, minibüsler gibi ağır ve ticari taşıtlar, kış lastiği kullanma zorunluluğuna tabidir. Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması zorunludur.Bu zorunluluğa uymayan sürücülere 2 bin 568 lira caza uygulanmaktadır.
KIŞ LASTİĞİ NEDİR?
Kış lastikleri, 7 °C'nin altındaki sıcaklıklarda ve de buz ve kar gibi ağır koşullarda güvenli sürüş için özel olarak tasarlanmıştır. Yaz lastikleriyle karşılaştırıldığında, kış lastikleri karlı ve buzlu yollarda çekiş gücünü iyileştirmek için daha derin ve çok sayıda oluk içeren belirgin bir sırt desenine sahiptir. Aynı zamanda daha esnek bir malzemeden üretildikleri için bu durum onların dondurucu soğuklarda bile yola tutunacak kadar yumuşak kalmalarına yardımcı olur. 
YAZ LASTİĞİ VE KIŞ LASTİĞİ ARASINDA Kİ FARKLAR NELERDİR?
Her ne kadar benzer görünseler de yazın kış lastiği kullanılması tavsiye edilmez, çünkü yumuşak lastik sırtı sıcak asfaltta daha hızlı aşınır. Aynı zamanda optimum yol tutuşu azalacak ve aracınızın durma mesafesini uzayacak ve yakıt tüketiminiz de artacaktır.
Keza aynı şekilde, kışın yaz lastiklerinin kullanılması tavsiye edilmez, çünkü bu lastikler soğuk hava koşullarına dayanacak şekilde tasarlanmamıştır. Kış lastiklerinin daha derin sırtı ve ek olukları olmadan, yaz lastikleri buzlu veya karlı havalarda yol tutuşu konusunda zorlanabilir. Aracınıza takacağınız yaz lastikleriyle karda sürüş yapmak, fren mesafenizi sertifikalı kış lastiklerine kıyasla iki kat daha artırabilir. Lastik sırtı bileşenleri doğal olarak dondurucu soğuklarda sertleşir ve kış yollarında patinaj veya kayma riskini arttırır. Bu sertlik lastiğin kendisinde de hasara yol açabilir, çünkü gerekli esneklik yoksa lastik çatlayabilir ve yarılabilir.
  Haber:Burak Pehlivan