BAŞEVİRGEN; "1 HAFTADA 123 MİLYAR TL DAHA BORÇLANDIK"
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, BDDK istatistiklerine göre vatandaşların bankalara olan kredi ve kredi kartı borcunun 1 haftada 123 milyar lira arttığını söyleyerek “Elinde nakit para olmadığından zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartlarına yüklenen vatandaşların borcu çığ gibi büyüyor. Gelirin azlığı bu borçları daha da ödenemez hale getiriyor.” Dedi.
“Enflasyon hızla yükseliyor, alım gücü eriyor.”
CHP’li Başevirgen, “Ocak başından haziranın ikinci haftasına kadar borç 1,2 trilyon lira arttı. Son 6 ayda takibe düşen alacak tutarı 3 milyar lira yükseldi. Enflasyon hızla yükseliyor, alım gücü eriyor. Bankalara olan borçluluk ise günden güne artıyor. Ekonomiden sorumu bakan Nebati “Gözlerimi kapatıp 6 ay sonra açmak istiyorum. Çok farklı noktalara geleceğiz. Enflasyon bitecek” iddialarında bulunmuştu. Ancak bu son 6 ayda takibe düşen borç tutarı da borçluluk da ciddi şekilde arttı.” Dedi.
“Son 1 Haftada bankalara olan borçluluk 123,2 milyar lira arttı”
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre borçlanmanın hızla arttığını söyleyen Başevirgen, “Son 1 haftada bankalara olan borçluluk 123,2 milyar lira arttı. 6 ayda ödenemediği için takibe düşen borç tutarı 3 milyar lira artarken bankalara olan kredi ve kredi kartı borcu ise 1,2 trilyon lira arttı. Toplam borç 6 trilyon 251 milyar 126 milyon liraya yükseldi. Bireysel kredi kartlarıyla 1 haftada 4 milyar 81 milyon liralık işlem gerçekleştirildi. Böylece 10 Haziran haftasında bireysel kredi kartı borcu 269 milyar 287 milyon liraya yükseldi. Bireysel kredilerdeki artış ise 12 milyar 300 milyon lira olarak gerçekleşti.” Diye konuştu.
“3 Milyar Lira Borç Ödenemedi”
CHP’li Başevirgen, “Ocak ayının ilk haftasından haziran ayının ikinci haftasına kadar borçluluk 1 trilyon 288 milyar 323 milyon lira arttı. Son bir haftada 183 milyon liralık borç takibe düştü. Son 6 ayda takibe düşen borç tutarındaki artış ise 3 milyar liranın üzerinde. Tüketici kredileri tutarı, 10 Haziran itibarıyla 12 milyar 300 milyon lira artışla 890 milyar 334 milyon liraya çıktı. Söz konusu kredilerin 338 milyar 906 milyon lirası konut, 22 milyar 121 milyon lirası taşıt ve 529 milyar 307 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu. Geldiğimiz noktada enflasyon altında ezilen dar gelirli vatandaşların yaşamak için bankalara borçlanmaktan başka çaresi kalmadı. İktidar ise çizdiği pembe tablolar ile vatandaşın gerçeklerinden gittikçe uzaklaşıyor.” Diye konuştu.