19 Eylül Gaziler Gününde Gazilerimiz Şükranla Anıldı

19 Eylül 2024 - 13:52 | Güncelleme: 19 Eylül 2024 - 14:02

19 Eylül Gaziler Günü Turgutlu ilçesinde yapılan törenlerle kutlandı.

Sakarya Meydan Muhaberesi'nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK'e, “MAREŞAL” rütbesi ile “GAZİ” ünvanı vermiştir. 19 Eylül, “GAZİLER GÜNÜ” olarak kutlanmaktadır. Manisa Turgutlu'da 19 Eylül Perşembe Günü Gaziler Günü münasebetiyle 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Alanı'nda tören düzenlendi. Tören çelenk sunumu ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından tüm gaziler adına Gazi Sadık Özdemir günün anlam ve önemine ithafen konuşmasını gerçekleştirdi. Tören, Gazi Ortaokulu öğretmeni ve öğrencilerinin şiir okumasıyla devam etti. 

"Tarihin dilinden düşmez bu destan, nehirler gazidir dağlar kahraman..."
Gaziler Günü kutlaması vesilesiyle konuşmasını gerçekleştiren Turgutlu Kaymakamı Selami Kapankaya, "Şanlı tarihi boyunca tüm zorluklara karşı hür yaşamayı, bağımsızlık ve istiklalini canı pahasına korumayı ilke edinen aziz milletimiz, bu uğurda şehit ve gazi olmayı büyük bir onur ve gurur kaynağı saymıştır. Bu fedakarlığın karşılığında da girdiği her mücadeleden zaferle çıkmıştır. Bugün şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakarlıkları sayesinde bu ülkede huzur içinde yaşıyor, geleceğe güvenle bakıyoruz. Geçmişte yaşanan acılar yaşanmasın, ülkemizin bekası tehlikeye girmesin diye vatandaşlarımızın huzurunda tarihimizi tekrar yad ediyor, geçmişi tekrar hatırlıyoruz. Çünkü geçmişini bilmeyen milletlerin geleceğini kurtarması ve kurması mümkün değildir. Ülkenin her köşesinde bu duygularla şehitlerimize, gazilerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz." diyerek vatansever şair Orhan Şaik Gökyay'ın şu dizelerine de konuşmasında yer verdi:
"Tarihin dilinden düşmez bu destan, nehirler gazidir dağlar kahraman, her taşı yakut olan bu vatan, can verme sırrına erenlerindir."
Kapankaya, başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi, aramızdan ayrılan kahraman gazilerimizi saygı, minnetle ve rahmetle anarak, şehit ve gazi ailelerimize sağlıklı ve huzurlu günler dileyerek konuşmasını sonlandırdı. 
Halk Eğitim Folklör Ekibi'nin Zeybek gösterisinin ardından kutlama programı son buldu.